Contact
POVEȘTI

Astronauții de pe ISS au mâncat legume crescute-n spațiu

Astronauții de pe ISS au mâncat legume crescute-n spațiu

 

Astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS) au în meniul din aceste zile salată verde crescută în spațiu, fiind pentru prima oară când ei mănâncă legume cultivate chiar pe ISS.

La bordul ISS se află o seră numită Lada, amenajată încă din anul 2002. Sera a fost folosită pentru a studia creșterea plantelor în condiții de microgravitație, însă până acum astronauții nu au servit la masă rezultatele propriilor experimente științifice. Salata a fost plantată de astronautul Scott Kelly la 8 iulie, conform NASA, iar plantele au fost recoltate 33 de zile mai târziu. Întregul experiment este mai complex decât simpla plantare a unor semințe și recoltarea plantelor pentru diversificarea alimentelor de la bord.

Semințele de plante de pe ISS sunt “bombardate” cu lumină de la LED-uri roșii și albastre pentru a le stimula creșterea. Acest sistem a dus la o recoltă bogată în sera de pe ISS și în 2014, dar plantele au fost aduse pe Pământ pentru a fi testate, NASA trebuind să se asigure că aceste plante sunt sigure pentru consum.

Tagged: , , , , , , ,