Papricaș de pui marca Nicu Covaci
„Am învățat să gătesc de la o băbuță unguroaică”
Muzician, compozitor, scriitor, pictor, sculptor, profesor – atâtea preocupări, un singur om – Nicu Covaci. La toate aceste „meserii”, să mai adaugăm una: bucătar. Pentru că liderul trupei Phoenix chiar știe să gătească. O face din pasiune, mai ales că această îndeletnicire îi aduce mereu aminte de copilărie.
L-am întâlnit pe Nicu Covaci în grădina unui restaurant cochet din Capitală, lăcrimând de zor în timp ce, în pumnii săi ciolănoși, se căznea să stoarcă de zeamă niște cepe mari, albe: „Nu râde, că ai să vezi ce salată bună va ieși din chinuitele astea. Doar un praf de sare le mai pun, un pic de ulei, apoi le vom servi pe post de murături alături de felul principal. Hai să vedem ce face papricașul”, mă zorește Covaci. Mai multe femei, bucătărese după echipamentul din dotare, îl secondează pe „Sfântul Nicolae”. „A fiert puiul?”, se interesează șeful, încins, regulamentar, cu un șorț cât toate zilele. „Mai are un pic”, vine, promt, răspunsul. Aroma dumnezeiască m-a amețit deja și, când ieșim pe terasă pentru a-mi nota ingredientele, înghit în sec la foc automat.
„Nu durează mai mult de o oră toată treaba. Secretul e să ai un pui grăsan, de țară. Îi dă un gust deosebit, nu se compară cu ce-i în comerț. Legumele – roșii, ceapă și ardei (și gras, și iute!) – completează gustul. Dacă adaugi și un pic de vin bun, obții o poezie de papricaș. Plus două mâini de alune de pădure, strivite în boia iute, îngroașă sosul și-i conferă o aromă unică. Apoi, papricașul – ca să iasă ca ăla pe care-l mâncam eu în copilărie – trebuie executat într-un ceaun mare, să fiarbă lăbărțat, în voie”.
După dezvăluirea rețetei de papricaș, Nicu Covaci ne vorbește amănunțit și despre „istoria” ei: „Pasiunea mea pentru gătit are rădăcini în copilărie. Ori de câte ori fac mâncare, mi-amintesc de băbuța care mă îngrijea și de clipele acelea lipsite de griji. Era o unguroaică țâfnoasă, care nu-mi dădea să halesc nimic până nu repetam câteva cuvinte în maghiară. Ținea neapărat să spun <Sărut mâna pentru masă!> în limba ei. Nu mi-a prins rău, ajunsesem să vorbesc binișor ungurește. O angajase mama să țină casa curată și să gătească. Maică-mea era croitoreasă la Teatrul Național din Timișoara, dar toată lumea bună din oraș se îmbrăca la ea. Așa că nu mai prididea cu cusutul, muncea și la serviciu, și acasă. Oricum, eu de la dracul ăla de babă am învățat să gătesc. Multe mâncăruri ungurești, e adevărat, dar foarte bune”.
Papricaș de pui
Ingrediente: un pui de țară grăsan, patru cepe mari, două roșii dolofane, trei ardei grași, doi ardei iuți, 0,5 l supă, boia iute, ulei, sare, piper, vin, alune de pădure.
Mod de preparare:
Se taie puiul în bucăți mici, apoi se curăță și se taie legumele. Solzii de ceapă se perpelesc puțin în ulei încins, după care îi acoperim cu carne. Condimentăm, după care amestecăm ușor. Apoi se adaugă și celelalte legume și se amestecă iar. După câteva minute, adăugăm supa, apoi vinul, urmat de alunele strivite în boia. Se lasă apoi să fiarbă la foc mic, până ce legumele se „topesc”, iar sosul scade suficient. Se servește cu salată de ceapă.Poftă bună!